Selecteer een pagina

Snoeien

Algemene tips

Tuinonderhoud klinkt vaak vermoeiend en ingewikkeld, maar het valt mee. De meeste planten kun je namelijk ongeveer hetzelfde snoeien. Met deze duidelijke regels, kom je al een heel eind!

Vaste planten snoei je in het voorjaar

De meeste vaste planten en siergrassen snoei je na de winter (rond maart), wanneer het niet meer ’s nachts vriest en voordat de plant weer gaat groeien in de lente. Uitgebloeide bloemen en dode takjes kun je verwijderen wanneer je wil.

Siergrassen

Siergrassen die niet groen blijven in de winter, moet je aan het einde van de winter terugsnoeien tot ongeveer 30 cm boven de grond. Je moet hier niet te lang mee wachten, want anders maakt de plant al weer nieuwe (groene) scheuten aan voor het nieuwe seizoen.

Siergrassen die wel groen blijven in de winter, hoef je niet te snoeien. Even de de dode blaadjes en stengels verwijderen en je bent klaar!

Klimplanten

Of en hoe je een klimplant moet snoeien ligt er vooral aan hoe snel de plant groeit. Langzame groeiers als een klimroos of clematis hoef je alleen bij te knippen als ze te groot worden of als ze verkeerd uitlopen. Sterke groeiers als klimop daarentegen moet je goed bijhouden en kun je sterk terugsnoeien als het te hard gaat.

Struiken (heesters)

De meeste struiken hoef je alleen te snoeien als ze te groot worden. Je kunt ze dan eenvoudig weer in model knippen. Alleen bij hortensia’s en rododendrons moet je opletten dat je niet de nieuwe bloemknoppen wegknipt.

Heg of haag snoeien

Een heg of haag (zeker een beukenhaag) snoei je twee keer per jaar: een keer in het voorjaar en een keer in het najaar (okt-nov), als de haag dat seizoen niet meer verder groeit.

Bolbomen

De meest gangbare bolbomen, zoals de bolcatalpa, bolplataan en de bolacacia, kun je ieder jaar of eens in de 2-3 jaar snoeien. Dat ligt er aan hoe groot je de boom wilt hebben.

Snoei in ieder geval eind maart-begin april. Bij het snoeien knip je alle takken af tot op enkele centimeters van de stam (je knot de boom). Wees voorzichtig dat je het midden van de boom (de ent-plaats) niet beschadigd.

Leibomen

Leibomen moet je minstens een keer per jaar snoeien om de vorm te behouden. Hoe je je leiboom snoeit, hangt af van welke soort boom het is.

De lei-linde en de lei-plataan ‘knot’ je. Dit betekent dat je in de winter alle zijtakken afknipt en alleen de hoofdtakken overhoudt. Let er op dat je de hoofdtakken niet beschadigt!

Andere leibomen hoef je minder sterk te snoeien. Deze bomen snoei je alsof het een heg is. Dit doe je in de zomer, liefst wel op een koele, bewolkte dag. Je knipt de uitstekende zijtakken eenvoudig af op de lengte die je wilt, waardoor de boom weer in model komt. Deze manier van snoeien heet ‘scheren’.

Vaste planten

Veel bloeiende vaste planten, zoals geraniums, dropplanten en salvia’s, sterven na het bloeien boven de grond af. In de winter hou je in het gunstigste geval nog een paar takjes over. Maar gelukkig komen ze in de lente gewoon weer omhoog met nieuwe blaadjes en takken. De uitgebloeide bloemen en takjes kun je eigenlijk verwijderen wanneer je wil.

Vaste planten die niet afsterven, zoals lavendel, kun je na de winter snoeien. Je snoeit wanneer het niet meer ’s nachts vriest, maar voordat de plant weer gaat groeien in de lente (rond maart-april).

Dit heeft meerdere redenen: snoei je in het najaar of midden in de winter, dan kan de plant door de vorst worden beschadigd. Daarnaast hebben siergrassen, hortensia’s en vele andere planten ook in de winter nog een bepaalde sierwaarde en bieden afgevallen (dode) blaadjes in de winter een mooie schuilplaats voor dieren als muizen en egels.

Snoei je alles voor de winter weg, dan wordt het een hele kale boel!

Astilbe

Van de astilbe blijft in de winter niet veel over. Geen paniek! Haal in maart eventuele dode takjes en bloemen weg en je wordt in het najaar gewoon weer verwend met nieuwe bloemen.

Dropplant

De dropplant ziet er ook in de winter vaak mooi uit, dus je kunt de uitgebloeide stengels laten staan als je dat leuk vindt. Na de winter kun je de stengels afknippen, vaak zie je de nieuwe blaadjes dan al weer komen.

Gebroken hartje

Een gebroken hartje bloeit vroeg in het seizoen, groeit daarna nog even door, maar dan is het weer voorbij. Als de plant niet mooi meer is, kun je ‘m gewoon afknippen. Het is een supersterke plant, die zie je volgend jaar zeker weer terug!

Geranium

In de winter blijft er eigenlijk weinig over van een geranium. Maar dat is niet persoonlijk, in de lente komt ie gewoon weer terug! Liggen er veel takjes en verpieterde blaadjes? Dan kunnen die na de winter in de groene bak.

Herfstanemoon

De uitgebloeide stengels van de herfstanemoon kun je in het najaar of de winter wegknippen als de plant is uitgebloeid. Je kunt de hele stengel wegknippen vanaf de onderkant. Laat de groene bladeren wel gewoon zitten, die blijven groen in de winter!

Kattenkruid (nepeta)
De uitgebloeide bloemen en dode takjes van het kattenkruid kun je na de winter wegsnoeien helemaal wegsnoeien tot ca. 5-10 cm boven de grond. De plant loopt in het voorjaar weer helemaal opnieuw uit.
Lavendel

Lavendel snoei je om te voorkomen dat de struik aan de onderkant kaal wordt en alleen nog aan de bovenkant bloeit.

Snoei de lavendel twee keer per jaar. In het najaar (sept-okt) snoei je de uitgebloeide bloemstengeltjes er af. De takjes en blaadjes mogen blijven zitten, die beschermen de plant in de winter.

In het voorjaar (mrt-apr) knip je de struik kort tot ca. 15 cm boven de grond. De lavendel maakt dan weer nieuwe takjes aan. Let er op dat je niet tot onder de nieuwe scheuten knipt, want dan komen er vaak geen nieuwe scheuten meer.

Purperklokje (Heucera)

Dit is een ideale vaste plant: je kunt er het hele jaar van genieten, want hij behoudt zijn mooi gekleurde blaadjes zelfs in de winter. Je hoeft alleen maar een keer per jaar de uitgebloeide stengeltjes weg te knippen!

Salie (Salvia)

Je kunt salie (salvia) snoeien aan het einde van de winter. Knip de stengels af tot ca. 5 cm boven de grond. De salie loopt in het voorjaar gewoon weer uit. Niet alle soorten salie zijn even goed bestand tegen de winter, snoei dus echt pas als de winterkou voorbij is. 

Vetkruid of hemelsleutel (Sedum matrona)

Je kunt de uitgebloeide stengels afknippen wanneer je wilt. Ze staan vaak nog mooi in de winter, maar je kunt ze ook in oktober-november al wegknippen. In het voorjaar maakt de plant weer nieuwe stengels en bloemen aan, waar vlinders en bijen dol op zijn.

Zonnehoed (Rudbeckia)

Na de bloei kun je in het najaar de uitgebleoide stengels verwijderen. Je kunt ze ook in de winter laten staan en na de winter wegknippen.