Selecteer een pagina
Hortensia

BLOG > EERSTE HULP BIJ TUINONGELUKKEN (EHBTO)

Waarom bloeit mijn hortensia niet?

Veel hortensia’s bloeien ieder jaar uit dezelfde bloemknoppen. Na het bloeien verschijnen al snel weer nieuwe knoppen voor het volgende jaar. Bij het snoeien van de hortensia (in het najaar of nieuwe voorjaar) knip je per ongeluk ook de bloemknoppen weg.

Maar geen zorgen! Het is even jammer dit jaar, maar volgend jaar komen er gewoon weer nieuwe bloemknoppen.

Hoe zit het precies?

De veel gebruikte boerenhortensia bloeit vanuit zijn ‘oude’ bloemknoppen. Deze hortensia’s  bloeien op ‘oud hout’ of ‘meerjarig hout’, zoals dat heet. Deze hortensia’s maken de nieuwe bloemknoppen voor het volgende jaar al direct na de bloei aan. De knoppen voor de bloemen van het volgend voorjaar verschijnen vaak al in augustus.

Als je deze hortensia’s snoeit in het najaar of in het daaropvolgende voorjaar, dan snoei je dus de nieuwe bloemknoppen weg en krijgt de hortensia het jaar daarna wel nieuwe bladeren en scheuten, maar kan de plant niet meer bloeien. Als het goed is, komen er het jaar er op gelukkig wel weer bloemen!

Andere oorzaken

Hoewel het ontbreken van bloemen vaak door (verkeerd) snoeien komt, zijn er ook andere oorzaken voor het ontbreken van bloemen, zoals droogte of te weinig zonlicht. Ook kunnen rupsen en slakken de knoppen opeten of kunnen de bloemknoppen kapot vriezen als het laat in het voorjaar (maart-april) nog erg koud wordt. Sowieso bloeien hortensia’s het ene jaar beter dan het andere, of kan het een aantal jaar duren voordat een jonge plant gaat bloeien.

Oud hout of nieuw hout?

Let op! Niet alle hortensia’s bloeien op oud hout. De boerenhortensia’s, met de grote bolle bloemen in wit, roze, paars en blauw (Hydrangea macrophylla), bloeien op oud hout. Net als klimhortensia’s (Hydrangea anomala petiolaris) en nog enkele andere soorten, zoals de eikenbladhortensia.

Bekende hortensia’s die niet bloeien op oud hout, maar op nieuw hout, zijn de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de bekende ‘Annabelle’ of ‘Strong Annabelle’ met de grote witte, ronde bloemen (een Hydrangea arborescens). Deze planten maken de bloemknoppen pas aan in het voorjaar vlak voordat ze gaan bloeien en zijn daardoor eenvoudiger te snoeien. 

Bijzondere varianten in de categorie oud hout of nieuw hout zijn de langbloeiende hortensia’s met de veelzeggende namen ‘Forever&Ever’ en de ‘Endless Summer’ (speciale vormen van de Hydrangea macrophylla). Deze soorten bloeien namelijk op oud én nieuw hout!

Snoeien

Oke, maar moet je een hortensia nu wel of niet snoeien? En wanneer dan? Lees dan onze snoeitips voor hortensia’s!

Hortensia

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief